Lite klokare




Jag har funderat lite över hur det där med "pappadagarna" i samband med förlossningen egentligen funkar, om det stämmer att det ändras från 10 till 30 dagar då jag själv inte läst det någonstans utan bara hört det från annat håll så därför gjorde jag en tråd på FL och fick svar :)

Förbättringar inom familjepolitiken




Från: Riksdagen.se

Sammanfattning

Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2010/11:146 Förbättringar inom familjepolitiken jämte motioner som väckts med anledning av propositionen.

I propositionen föreslås att ett barns föräldrar ska kunna få föräldrapenning samtidigt i 30 dagar under barnets första levnadsår. De nuvarande 10 s.k. pappadagarna inom den tillfälliga föräldrapenningen kvarstår.

Vidare föreslås att jämställdhetsbonusen förenklas och kopplas till utbetalningen av föräldrapenningen. När den förälder som tagit ut lägst antal dagar tar ut föräldrapenning på sjukpenning- eller grundnivå får vardera föräldern 50 kr i jämställdhetsbonus per dag. Vid ett helt jämställt uttag av föräldrapenningen innebär det liksom hittills totalt 13 500 kr i jämställdhetsbonus. Tid under vilken föräldrarna gör ett samtida uttag av föräldrapenning ska dock inte ge rätt till bonus. Detsamma gäller de första 60 dagarna för vilka en förälder ensam har tagit ut föräldrapenning, de s.k. reserverade dagarna. Om föräldrarna väljer att vara hemma samtidigt under den föreslagna tiden om 30 dagar, blir den totala bonussumman som högst 10 500 kr.

I propositionen föreslås också att vårdnadsbidraget görs mer flexibelt genom att karenstiden förkortas till tre månader när den enskilde själv har sagt upp vårdnadsbidraget.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2012.

Utskottet tillstyrker regeringens förslag och avstyrker motionerna. I ärendet finns tre reservationer och tre särskilda yttranden.



Från: Försäkringskassan



Aktuellt vid årsskiftet 2011/2012

 

Vid årsskiftet träder en rad regeländringar inom socialförsäkringen ikraft. Det kommer till exempel bli möjligt för båda föräldrarna att ta ut 30 dagar med föräldrapenning samtidigt under barnets första år. De som fått maximal tid med tidsbegränsad sjukersättning och som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst kommer också att ha möjlighet att få sjukpenning efter årsskiftet.

Nedan följer en sammanfattning av regeländringarna som träder i kraft den 1
januari 2012:


Föräldraförsäkringen och bostadsbidrag

  • Föräldrar kan ta ut föräldrapenning samtidigt i 30 dagar under barnets,första levnadsår, så kallade dubbeldagar. Nuvarande tio dagar, så kallade pappadagar, inom den tillfälliga föräldrapenningen kvarstår och föräldrapenningen betalas fortfarande ut sammanlagt 480 dagar per barn.
  • Kravet att ansöka om jämställdhetsbonus tas bort och pengarna betalas ut samtidigt som föräldrapenningen. Det gäller jämställdhetsbonus för 2012 och framåt. De som har rätt till jämställdhetsbonus för år 2011 kommer behöva ansöka enligt det tidigare förfarandet




Detta innebär alltså att Jocke kan om han vill välja att vara hemma längre i samband med förlossningen MEN tar han ut mer än dom 10 "pappadagarna" så tas det från dagarna men får för varje barn..







Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0